onsdag 9 januari 2013

Mintchokladtårta avslutade nyårsmenyn.

Mintchokladtårta


























Oj oj, här går det inte snabbt är  ju fortfarande på nyårsmenyn... Håkanssons hade med sig denna underbara dessert, mintchokladtårta. Den var verkligen lagom på alla sätt, lite mäktig kanske men så god att man ändå klämde i sig hela biten. Portvin till detta satt som en liten smäck och så var det väl lite cognac inblandat också tror jag minsann ;-) 

Den var inte dum på nyårsdagen heller kan jag rapportera!

Mintchokladtårta, 12 pers
Ingredienser
200 g smör
100 g mörk choklad, (70 %)
100 g after eight choklad
4 st ägg
2 dl strösocker
1 tskvaniljsocker
2,25 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt

GLASYR
50 g smör
100 g after eight choklad
3-4 st droppar pepparmintsolja
0,5 dl vispgrädde

GARNERING
färsk mynta
18 st plattor after eight choklad


Serverades med vispad grädde


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°. Smält smör, choklad och After Eight i en kastrull och låt svalna.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Blanda ner chokladsmöret. Sikta ner vetemjöl, kakao, bakpulver och salt.
3. Klä bottnen på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Kakan är klar när den släpper kanterna och nästan har stannat i mitten när man skakar formen. Låt svalna och låt kakan stå kvar i formen.
4. Smält smör, grädde och After Eight till glasyren. Smaksätt med pepparmintsolja. Häll glasyren över kakan. Låt stelna i kylen 2-3 timmar. Lossa kakan från formen med hjälp av en kniv och garnera med After Eight runt kanten och mynta.

Just det en liten mellanrätt i form av osttallrik fick vi också!


Kram Lottzy


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lägga en liten kommentar. Alla glada tillrop, tips och idéer mottages tacksamt. Tack på förhand!